Odp: Film z kursu "Anatomia Modułu Liquify – Maskowanie
Zaprenumerowałem – korzystając z promocji – trzy kolejne numery .PSD : 5, 6 , 7.2009 . Piątka to pierwszy egzemplarz tego magazynu jaki mam w ręku . Prawdę mówiąc skusił mnie kurs z uzytkowania modułu Liquify . I jestem zdegustowany . Dla profesjonalistów się nie nadaje – jeśli znają dobrze PS to znają też w zasadzie ten i inne moduły . Dla amatorów takich jak ja – też się nie nadaje . Powierzchowny , zbyt szybko prowadzony , z błędami . Kurs ten jak widać prowadzony był w oparciu o PS CS3 . Skąd w takim razie wykładowca wziął np. skrót do Free Transform – CTRL + T ?. Skrót ten pojawił się w wersji PS CS4 . Skąd laik ma to wiedzieć ?. Będzie tłukł ten skrót w klawisze bez spodziewanego efektu . Od połowy części kursu \“maskowanie\” – błąd montażowy – lektor mówi swoje , a film pokazuje swoje . Połowa lekcji do śmieci . Oczywiście dla chcącego nic trudnego – można dojść o co chodzi – ale dla laika ?!. Część ostatnia – \“deformacja owocu\” wykonana i prowadzona w pośpiechu – jakby wykładowca śpieszył się na obiad . Trzeba mieć dużo zacięcia by tę lekcję przerobić samemu . Pojawiło się też wiele wewnętrznych sprzeczności – mówi się co innego , działa w inny sposób . Brak jakiegokolwiek wstępu z wyjaśnieniami o co chodzi i kiedy , w jakich warunkach stosować !. Moduł fajny i godny uwagi . Nie tylko do zabawy w zmiany postaci , ale ze wszech miar uzyteczny do przekształceń . Kurs , jak pogawędka przy kieliszku – w wielu miejscach nie wiadomo jak i co zrobić i o co wykładowcy chodzi . Mam wiele uwag do tego kursu przedstawionego na płycie . Zajęło by to kilka kartek lub kilka minut pogawętki . Nie wiem czy zaprenumeruję ten magazyn i wątpię bym polecił go przyjaciołom od fotek . Nosiłem się z zamiarem kupna kursu PS CS4 . Jeśli jednak jest wykonany w ten sam sposób – to dzięki . Wolę poślęczeć na książkami z tego cykly – zakupię je , jak tylko się pojawią . Dlatego kończę i pozdrawiam .
Odp: Film z kursu "Anatomia Modułu Liquify – Maskowanie
W CS3 jest skrót ctrl+T do free transforma . A że w CS’ie 4 też występuje to akurat dobrze… głupio by było jakby przy każdej wersji programu zmieniali wszystkie skróty ^^
Co do laika, zwróć uwage że przy każdym tutorialu jest napisany poziom trudności. Wiesz na co się porywasz w momencie gdy zaczynasz zabawę. Jeśli to nie na twoje nerwy to poszukaj czegoś innego
Czytano 629 razy-
-
-
appleseed
-
jewka
-
tomasz buttler
-
yevvhral
-
marvel84
-
wlodalgl
-
yevvhral
Zaloguj się aby dodawać posty na forum ...